Η Cloudflare αποκάλυψε μια ανησυχητική τάση στην ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση, αναφέροντας ότι σχεδόν το 41% των επιτυχημένων συνδέσεων σε ιστοτόπους που προστατεύονται από την εταιρεία περιλαμβάνει παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης.
Η μάστιγα της επαναχρησιμοποίησης κωδικών πρόσβασης
Η μελέτη της Cloudflare, βασισμένη σε δεδομένα κίνησης από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2024, υπογραμμίζει το εκτεταμένο πρόβλημα της επαναχρησιμοποίησης κωδικών πρόσβασης και την εκμετάλλευσή του από κυβερνοεγκληματίες, κυρίως μέσω αυτοματοποιημένων επιθέσεων credential-stuffing. Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε παραβιασμένους κωδικούς, δηλαδή σε διαπιστευτήρια που έχουν εκτεθεί σε γνωστές παραβιάσεις δεδομένων και διαρροές.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι ότι το 41% των ανθρώπινων προσπαθειών σύνδεσης χρησιμοποιεί επιτυχώς παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης. Αυτό το ποσοστό υπογραμμίζει το επίμονο πρόβλημα της επαναχρησιμοποίησης κωδικών, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καταλήψεων λογαριασμών. Πολλοί χρήστες αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κωδικούς τους ακόμη και μετά από μεγάλες παραβιάσεις ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παραλλαγές προηγουμένως εκτεθειμένων διαπιστευτηρίων, καθιστώντας τους εύκολους στόχους για κυβερνοεγκληματίες.
Η κυριαρχία των bots στις επιθέσεις credential-stuffing
Η έκθεση της Cloudflare δείχνει ότι τα αυτοματοποιημένα bots είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις credential-stuffing. Ένα εντυπωσιακό 95% των προσπαθειών σύνδεσης με χρήση παραβιασμένων κωδικών προέρχεται από bots, δείχνοντας την κλίμακα στην οποία οι επιτιθέμενοι δοκιμάζουν συστηματικά κλεμμένα διαπιστευτήρια σε ιστοτόπους. Αυτά τα bots αξιοποιούν ζεύγη ονόματος χρήστη-κωδικού που έχουν παραβιαστεί, συχνά επιχειρώντας χιλιάδες συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο.
Δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το WordPress, το Joomla και το Drupal είναι συχνοί στόχοι, δεδομένης της ευρείας χρήσης τους και των προβλέψιμων μηχανισμών αυθεντικοποίησής τους. Οι επιτιθέμενοι συχνά προσπαθούν να αποφύγουν τον εντοπισμό αλλάζοντας διευθύνσεις IP και μιμούμενοι ανθρώπινη συμπεριφορά σύνδεσης. Μόλις ένα bot αποκτήσει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό, οι κυβερνοεγκληματίες συχνά προσπαθούν να επαναχρησιμοποιήσουν τα διαπιστευτήρια σε πολλα
Πηγές: CyberInsider, CyberNews
