Εισαγωγή
Η διαδικασία δημιουργίας κρυπτονομισμάτων και προσθήκης νέων συναλλαγών στο blockchain, πρέπει να γίνεται με τρόπο που εξασφαλίζει ασφάλεια, διαφάνεια και αποκέντρωση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών σε ένα κατανεμημένο δίκτυο (distributed network), όπου όλοι οι κόμβοι έρχονται σε συμφωνία για την τρέχουσα κατάσταση του συστήματος. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται μηχανισμός συναίνεσης (consensus mechanism).
Οι μηχανισμοί συναίνεσης επιτρέπουν στα κατανεμημένα δίκτυα να συνεργάζονται και να είναι ασφαλή. Στα κρυπτοοικονομικά συστήματα συμβάλλουν στην αποφυγή μερικών ειδών οικονομικών επιθέσεων. Η θεωρία λέει πως κάποιος επιτιθέμενος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία του δικτύου, ελέγχοντας το 51% του. Αυτός ο τρόπος επίθεσης είναι γνωστός ως “51% attack”. Οι μηχανισμοί συναίνεσης έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που καθιστά αδύνατο να ελεγχθεί το 51% του δικτύου και αποτρέπει αυτού του είδους τις επιθέσεις.
Τύποι μηχανισμών συναίνεσης
Proof of Work – Απόδειξη εργασίας
Το Proof of Work επιτυγχάνεται μέσω των miners, οι οποίοι ανταγωνίζονται για να δημιουργήσουν νέα blocks τα οποία περιέχουν συναλλαγές. Ο “νικητής” μοιράζεται το νέο block με το υπόλοιπο δίκτυο και σαν ανταμοιβή παίρνει κάποια κρυπτονομίσματα, τα οποία μόλις έχουν δημιουργηθεί. Τον “αγώνα” κερδίζει ο miner του οποίου ο υπολογιστής θα λύσει το πρόβλημα πιο γρήγορα. Αυτή η διαδικασία καθορίζει και την αλληλουχία μεταξύ των blocks. Η επίλυση αυτού του προβλήματος ονομάζεται “απόδειξη εργασίας” (proof of work).
Το δίκτυο παραμένει ασφαλές διότι, προκειμένου να παραβιαστεί το blockchain, απαιτείται το 51% της υπολογιστικής ενέργειας του δικτύου. Κάτι τέτοιο απαιτεί τόσο μεγάλο οικονομικό και ενεργειακό κόστος, που πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί και ξεπερνά το όφελος που θα είχε κάποιος αν το επιτύγχανε.
Proof of Stake – Απόδειξη συμμετοχής
Με το Proof of Stake, η δημιουργία νέων block γίνεται και επικυρώνεται από χρήστες που έχουν ήδη κρυπτονομίσματα στην κατοχή τους. Οι χρήστες επιλέγονται τυχαία είτε για τη δημιουργία block, είτε για τον έλεγχο και την έγκριση block που έχουν δημιουργηθεί από άλλους. Η ανταμοιβή είναι ανάλογη του αριθμού των κρυπτονομισμάτων που έχει “επενδύσει” ο χρήστης και δεν εξαρτάται από την εργασία. Με αυτό τον τρόπο ανταμείβεται η επένδυση και όχι το έργο, όπως συμβαίνει στο Proof of Work.
Η ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας είναι εξαιρετικά μειωμένη στο Proof of Stake, σε σχέση με το Proof of Work, και τα “51% attacks” είναι εξαιρετικά κοστοβόρα, καθώς ο επιτιθέμενος θα πρέπει να έχει στην κατοχή του το 51% των κρυπτονομισμάτων του δικτύου.
Από την άλλη όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι κοινότητες είναι μικρές και αυτό καθιστά τα δίκτυα αδύναμα και ευάλωτα σε διαφόρων ειδών επιθέσεις, όπως το DDoS. Επίσης, οι χρήστες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό κρυπτονομισμάτων, μπορεί να έχουν μεγάλη επιρροή στο μηχανισμό συναίνεσης.
Το μέλλον της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων
Όλα τα νέα project χρησιμοποιούν το Proof of Stake, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως το Bitcoin Gold. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα του PoS έναντι του PoW, η ασφάλεια και το κόστος.
- Ασφάλεια. Είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει κάποιος να κάνει 51% attack σε δίκτυο PoS, καθώς πρέπει να έχει στην κατοχή του το 51% των συνολικών διαθέσιμων κρυπτονομισμάτων.
- Κόστος. Η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποτελεί πρόβλημα στα PoS δίκτυα. Η δημιουργία νέων block βασίζεται στους χρήστες που έχουν κρυπτονομίσματα στην κατοχή τους και τα “επενδύουν”, προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδικασία δημιουργίας και έγκρισης των νέων block.
Πηγές: https://ethereum.org/el/developers/docs/consensus-mechanisms/
